Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacja o plikach cookie x
fb
Kategorie
Dostawa przy zakupie powyżej 250 zł gratis !! Przy zakupie za min 100zł, na terenie krakowa dostawa kawy gratis Zamów kawę przez telefon 728 705 142

Dostawa w 24h

Przesyłka kurierska - wpłata PAYU/przelew 9.90 zł

Przesyłka za pobraniem 16 zł

Zakupy powyżej 250 zł.

  • Przesyłka kurierska Gratis
  • Przesyłka za pobraniem 5 zł

Dostawa na terenie Krakowa Gratis od 150 zł.

Przesyłki na terenie Krakowa realizujemy pomiedzy godzina 12 a 18.

Dostawy w strefie ograniczonego ruchu realizowane sa do godziny 10. Jesli interesuje Państwa inna godzina prosimy o kontakt telefoniczny
( tel. 728 705 142 ).

newsletter

Konto bankowe

61 1050 1445 1000 0090 7421 3050

Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany 1kg

NOWOŚĆ! Cena: 9.90 zł Waga: 1000g
Produkt niedostępny
Cukier Trzcinowy DIAMANT
Nierafinowany Brązowy 1kg

Trochę historii

W tym, jak słodki jest sok z trzciny cukrowej pierwsi zorientowali się mieszkańcy Nowej Gwinei i już ok. 8000 p.n.e. zaczęli ją uprawiać. Później trzcina zawędrowała do Polinezji, na Filipiny i dotarła też na kontynent azjatycki, do Chin, Indochin i Indii. Produkcję cukru jako artykułu spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 p.n.e. W sanskrycie cukier nazywał się siakkar lub sarkar (piasek, żwir). Około 1000 p.n.e. w Chinach żuto kandyzowaną trzcinę. Popularny przesąd mówił, że jest doskonałym środkiem na popęd seksualny. W jednym z dokumentów pochodzącym z ok. 400 p.n.e. z Indii, wspomina się o cukrze dodawanym do mleka, budyniu ryżowego, mąki i napoju imbirowego.W tym czasie w Europie jedynym znanym środkiem słodzącym był miód. Dopiero po podboju Indii przez Aleksandra Macedońskiego (327 p.n.e.), dzięki jednemu z jego dowódców, niejakiemu Nearchosowi, dotarła do Europy wiadomość o istnieniu trzciny rodzącej miód.

Do Rzymu sprowadzano niewielkie ilości, bardzo drogiego cukru, lecz używano go wyłącznie w celach medycznych. Cukier z Indii nie tylko wędrował na zachód, ale także na wschód. W IV w. z Bengalu importowano go do Chin. Musiał stawać się coraz popularniejszy, skoro zaczęto udoskonalać uprawę trzciny cukrowej i produkować cukier w czystej postaci. Z Indii umiejętność uprawiania trzciny cukrowej przejęli Persowie. Jego szerszą popularyzację zawdzięczamy Arabom, którzy od VII w. rozprowadzali go po całym Bliskim Wschodzie. Powstały dzięki nim plantacje w Syrii, Palestynie, Egipcie, Hiszpanii, na Cyprze, Krecie i Sycylii. Wtedy sanskrycki siakkar przerodził się w arabski sukkar. Od muzułmanów, ok. 1300, uprawy trzciny i produkcji cukru nauczyli się chrześcijanie.

Czym cukier trzcinowy różni się od cukru buraczanego?

Cukier trzcinowy nie posiada jedynie wartości słodzących. Już w czasach historycznych szybko  stał się również ekskluzywnym środkiem dla elit, zazwyczaj lekarstwem podawanym w pigułkach na łagodzenie bólu głowy. Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza daleko poza kuchnię. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Starożytni uznawali ją za lek, który potrafi wyleczyć wiele dolegliwości. Znano i ceniono jej liczne zalety m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia,   a także zapalenia i przeziębienia z gorączką

W kuchni idealnie rozpuszcza się podczas przygotowywania deserów, zaś charakterystyczny miodowo-karmelowy smak współgra z zapachem wanilii, czekolady lub cynamonu. Poza tym warto zwrócić uwagę również na walory estetyczne, jakie posiada ta odmiana cukru. Złocisto-bursztynowe kryształki cukru trzcinowego efektownie prezentują się w cukiernicy, a chwile spędzone z filiżanką słodzonej nim kawy lub herbaty stanowić będą miły przerywnik w zabieganym dniu.Przez wielu cukier wytwarzany z trzciny, która rośnie na niezwykle żyznych glebach uważany jest za najlepszy na świecie.


Charakterystyka produktu

 

Analiza w 100g

Analiza w 1 łyżce = 4g

Wartość energetyczna

400 kcal

 

Białko

0

 

Tłuszcz w tym.kwasy tłuszczowe nasycone

0g

 

Węglowodany w tym cukry

100g

 

                                                                            Waga: 1000g

Zapraszamy wszystkich Państwa na zakupy.
Kupując u Nas macie Państwo gwarancję, że produkt będzie
zawsze smaczny
zawsze świeży
i zawsze na czas.


Coffee2Day - jesteśmy tam gdzie liczy się jakość...

 

payu
Informacja o plikach cookie